На Львівщині розпочався сезон збирання грибів. Гриби містять значну кількість поживних речовин: білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин.
Але, поряд з корисними властивостями – споживання грибів може стати небезпечним.
На жаль, у 2017 році на Львівщині 26 осіб потерпіло від отруєння грибами, з них померло 4.
Не рекомендується вживання грибів або страв з них дітям до 12-ти років, вагітним жінкам, людям похилого віку.
Надаємо наступні рекомендації по запобіганню отруєння грибами:
• Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі;
• Не купуйте гриби на стихійних ринках;
• Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
• Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;
• Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
• Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали;
• Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;
• Не куштуйте сирі гриби;
• Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути;
• Готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
• Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Основні симптоми отруєння грибами:
• Нудота;
• Блювота;
• Різкий біль в животі;
• Діарея;
• Запаморочення;
• Підвищення температури тіла;
• Зниження пульсу;
• Задуха;
• Судоми;
• Відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
• Поява галюцинацій та марева.
Ознаки отруєння грибами можуть проявлятись як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.
За наявності будь якого з наведених симптомів, негайно викликайте лікаря!
Не займайтесь самолікуванням, це може нашкодити вам!
Відділ епідеміологічного нагляду
(спостереження) та профілактики
неінфекційних захворювань