Графік роботи:

ПН: 9:00 -18:00

ВТ-ПТ: 9:00 -17:00

15 жовтня - «Всесвітній  день чистих рук». «Всесвітній день чистих рук» (Global Handwashing Day) проводиться щорічно з 2008 року. Ідея такої дати належить Генеральній Асамблеї ООН спільно з Дитячим фондом ЮНІСЕФ і Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Основна мета щорічного Всесвітнього дня чистих рук, який проходить під девізом «Чисті руки рятують життя» - привернути увагу людей  до участі в зміні звичок, показати, як просте миття рук водою з милом допомагає ефективно боротися з гепатитом і дизентерією, запобігти гострі респіраторні захворювання (ГРЗ ) та іншим численним хворобам.

Не можна не помітити, що така проста гігієнічна процедура, як миття рук, здатна попередити не тільки зараження  організму  шкідливими вірусами та інфекціями, але і зробити життя людини  більш комфортним, приємним і безпечним. За статистикою, лише 20% жінок і 7% чоловіків ретельно миють руки взагалі, і лише кожен десятий – приходячи з вулиці додому чи до офісу. Так ми самі створюємо справжній  клондайк  для  бактерій. Адже,  для того  щоб бактерії потрапили в організм і спровокували розвиток хвороби, достатньо торкнутись руками рота або щось з'їсти.  Тож   уявіть,  яку «дозу»  мікробів  Ви  отримуєте,  якщо  нехтуєте такою простою процедурою, як миття рук.  

Хвороби брудних рук – вірусні гепатити А і Є, котрі передаються фекально-оральним  шляхом, тобто  якщо не мити руки після туалету, вживати в їжу  немиті продукти. Відтак, вірус  із брудних рук потрапляє у кров і починає руйнувати клітини печінки. Лікування досить тривале –  про повне одужання  можна говорити лише за  півроку і лише при суворому дотриманні дієти і  зміні способу життя.  Проте гепатит не минає безслідно: попри те, що печінка починає  працювати повноцінно,  люди впродовж  життя можуть відчувати наслідки перенесеної  хвороби. Крім того, кров людей, що перенесли гепатити,  не  можна   використовувати для переливання. А профілактика  грізного    недугу   напрочуд  проста –  ретельно мити руки і не вживати немиті продукти. 

Запам’ятайте:  мити  потрібно  навіть  те, що очищуєте від шкірки.

Брудні руки, погано вимиті овочі і фрукти, куплена з рук їжа, неправильне зберігання продуктів – усе це часто-густо стає причиною харчових отруєнь. Комфортним середовищем для розмноження мікробів є молочні, кисломолочні продукти, сметана, м'ясо, риба, салати з майонезом чи сметаною. Отруєння викликають ентеротоксини – продукти життєдіяльності патогенних бактерій. Більшість із них гине при правильній термічній обробці. Та якщо ви брали до рук сире м'ясо, а потім, не вимивши їх, сіли їсти, то є всі шанси отруїтись, оскільки токсини потрапляють у готову їжу, далі – до шлунково-кишкового тракту і спричиняють хворобливий стан. 

Тому  дуже  важливо  мити    руки   як до  приготування  їжі,  так і  в процесі – після кожного контакту з продуктами харчування. 

Як не дивно, але регулярне миття рук – одна з основних рекомендацій  щодо запобігання вірусним хворобам, більшість яких передається повітряно-крапельним шляхом. Та якщо вірус потрапив до організму зі слиною, він теж може викликати хворобу – так званий шлунковий грип. Прояви його такі самі, як і у звичайного, але обов’язково присутні симптоми розладу шлунково-кишкового тракту – нестійкі випорожнення, нудота, блювання, здуття живота. Вірус, що потрапив на шкіру рук, легко знешкодити за допомогою води й мила. Мило позбавить від вірусів, що знаходяться у ліпідній капсулі – лужне мильне середовище розчинить цю оболонку і знищить їх. Саме тому для дотримання гігієни недостатньо лише ополіскувати руки проточною водою.

 

 

Завідувач відділу епіднагляду 

та профілактики інфекційних 

захворювань  ДУ «Львівський

обласний лабораторний центр

МОЗ України»                                                               Олена Баворовська